Слави ТрифоновАвтор: Димитър Стоянов

„ЦИК извършва чудовищни манипулации с резултатите от референдума!“ С този вой на Слави и Ко ставаме и лягаме от неделя насам. Да, разбира се, като не ти изнасят резултатите… както е казал народът в по-стари времена „Гроздето е кисело“, а в по-нови: „На крива ракета космоса й пречи“.
Естествено, има грешки в протоколите. Като човек, който от повече от 10 години се занимава с организиране на избори и то не само на държавно ниво, знам, че тези се дължат на лошата организация на процеса, но в огромното мнозинство на случаите те не са умишлени (повече по въпроса тук). Умишлените манипулации се правят по друг начин. При манипулациите няма очебийни грешки в протоколите, напротив: манипулираните протоколи са чистички и изрядни като пресен сняг!
Не и за Слави. Не! Той, горкичкият, е жертва на най-огромната конспирация, организирана от злите демони, ЦИК-аджиите, които са истински врагове на народа. Опирайки се на огромната си медийна трибуна, Слави е Трибунът! Той реве, скача и брани народния интерес като амурски тигър. Громи и разобличава! Но, защо сега, г-н Трифонов? Всички показани във вашето шоу аномалии си ги има от време оно. Къде бяхте, вие, самопровъзгласилия се защитник на демокрацията, до сега? Чак сега, когато не е въпрос на принцип, а на личен интерес, на личната ви инициатива, с която се надявате да влезете във властта, излизате на бой, уж за гражданските права. По този начин Слави показва само едно – че е същият като всички копнеещи за власт у нас. Щом става дума за тяхното си – първи са „на нож“; ала, ако не им е опряло на крака на тяхна коза (разбирай: тшеславния им интерес) – никакви ги няма. И това най-ясно си личи, от факта, че Слави квичи само за референдума, а относно президентските избори – все едно не е имало такива.
Дъното обаче беше ударено в предаването на 9 ноември с(ъс) (съ)участието на омбудсмана Мая Манолова. А нима до неотдавна шоуменът Трифонов не си правеше гаргари със същата тази Манолова? Не я громеше и нея в скечовете и в просташките си шеги? Днес обаче те са заедно – рамо до рамо, крило до крило! Бони и Клайд на народния гняв. И Манолова крещи с яростта на добре платен агитатор! И някак си не се споменава, някак си в страни остава фактът, че точно тя, Майчето, написа правилата, по които се броят сега резултатите. Кодексът „Манолова“, който замести кодекса „Фидосова“, помните ли?
Но истинският удар в абсолютната нула на политическия морал беше момента, в който Манолова изрече следната фраза (по памет и съкратено): ЦИК трябва сега да направи така, че референдумът да бъде валиден! Моля?!?! Гледам и не вярвам на ушите си: омбудсманът директно зове от телевизионния екран да бъде нарушен закона, само и само да се угоди на една част от народа! Този момент е тоталният (или може би тоталитарният?) скандал на огромната манипулация „Референдум на Слави“!
В чл.1, ал.3 (не случайно в най-първата разпоредба!) от Конституцията пише „Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция (каквато е омбудсмата – б.а.) или отделна личност не може да си присвоява осъществяването на народния суверенитет.“ Никоя! Нито Манолова, нито ЦИК, нито Слави, нито, ако щете – колкото и да са милиона. Над всички тях, над всички нас, има едно нещо – законът! Само законът може да определи кога има присвояване и кога –  валидно и нормално пряко осъществяване на държавната власт от гражданите. За това суверенът е суверен само когато действа чрез закона и по закона. Самообявилите се над закона не са част от суверена. Те са част от тълпа, която налага своите щения над другите не чрез своята правота, а на сила. Но не правят ли същото мутрите, рекетьорите и мафиотите?
И така лъсна най-голямата манипулация: че Слави го е еня за народа. Все пак нека да припомним, че сам той възпя себе си, с типичната си „скромност“, още преди 20 години, в ролята на мафиот. „Студио Хъ“ се казва песента, а припевът е „копелета гадни бяхме – всичките до един“. Е, г-н Трифонов, по този въпрос не мога да споря с вас.