kapka georgievaКапка Георгиева

Може ли да бъде предсказан изходът от президентските избори? Може, с точността, с която навремето са предсказали изхода от Троянската война. Война започнала не в защита на честта на красивата Елена, а за да бъдат разграбени богатствата на Троя.  Както днес, така и тогава силите, изправили се една срещу друга, са имали равенство. Първо, гърците са били блокирани от безветрие, продължило няколко години, та им се наложило да колят малки момиченца, за да умилостивят боговете. Второ, при всяка атака претърпявали загуби и след 10 години глад, мизерия и военни неуспехи решили да се оттеглят и да забравят за милиардите, скрити в Троянската КТБ. И тогава… Баш тогава, столетия преди да се роди Кант, станали свидетели на неговия закон за изключеното трето. Да поясним. Според Кант от всяка ситуация има два изхода. В случая гърците или ще победят, или ще загубят. Изключеният трети вариант е на някого да му кипне „келя“ и да обърне събитията. Така и станало. Ахил вече бил строил корабите и войниците си на брега, за да си ходи, когато Хектор, по невнимание, убил братовчед му. Тогава се разразил „онзи гибелен гняв на Ахила“, който обърнал хода на войната. Хектор загинал безславно пред очите на цяла Троя, а трупът му бил влачен от разярения Ахил, което унищожило бойния дух на троянските бранители. Но и това не помогнало за бързото капитулиране на могъщия град-държава. И отново не оръжията, а хитростта и подлостта предрешили финала на войната. Подкокоросани от хитроумния Одисей, гърците построили дървен кон и се натъпкали в него като сардели в консерва, оставяйки усещането у троянците, че са станали жертви на чума и в следствие от мора са отплавали безславно към родните си земи. Този доста нескопосан ход обаче дал учудващо висок резултат.  Одисей заложил на човешката страст към подаръците – „Шамар да е, подарък да е“, както обича да казват българинът. В случая шамарът се оказал не само болезнен, но и смъртоносен. Троянците сами си вкарали врага зад портите, а през нощта били безславно изклани и заличени от световната сцена.

Та, какво трябва да знаем, когато решим да „предскажем“ изхода от предстоящите избори? Че укрепленията, многобройната, стегната за бой войска и самочувствието не са решаващи фактори за крайния резултат. Гневът, хитростта и алчността са много по-мотивиращи. Подобно на цар Приам, и Бойко Борисов се утешава, че никой не може да проникне зад стените на златния му град. Подобно на Приам, и той има хиляди лично предани нему следовници зад гърба си. Какво тук значи някакъв си Хектор? Оказва се обаче, че значи. Тя и Кристалина Георгиева уж нищо не значеше, а се оказа, че е единствената, която символизираше умението на ГЕРБ да стои на международната сцена. Краят на Кристалина – далеч по-безславен от този на Хектор и влаченето на политическия й труп у нас и в чужбина, нанесе психологически удар и обърка редиците на ГЕРБ. Освен това клетите гърци са имали само един хитрец и умник, а у нас „всеки българин е жив дявол“. Борисов вече пусна зад стените си дървения кон на Каракачанов, Симеонов и Сидеров, вярвайки, че му правят подарък. Аха да се откаже от кончето на Реформаторите, но му се видя с добра изработка и лъскаво, та си го прибра и него. На път е да си вземе и скования набързо кон на бесепарите, вярвайки, че всъщност е много специален дар от Путин. Дотук само Доган все още не му е изпратил „дар“, но и това ще стане. И Борисов отново ще го приеме, защото турците ги изработват от махагон, пък и да попълни колекцията.

„Кон, дайте ми кон! Давам цяло царство за един кон!“ Ще чуем ли на 6 ноември прочутият вопъл на Ричард ІІІ да се носи иззад стените на Банкя? След като е премахнал всичките си съперници за трона, кралят преминава през реки от кръв, за да го овладее и запази. И да го изгуби в една-единствена битка. Кралството е цената на живота му. Бягството на гърба на един кон е последната надежда за онзи, който преди минути е притежавал всичко. Такава е цената на властолюбието. Загуба на всичко – любов, съвест, приятели, близки, вътрешна свобода и накрая, на собствения живот.
И никой няма да обърне внимание на този вопъл. Защото Борисов ще е пълен с коне. Дървени. Троянски.