На 22 юни 2017 г. Народното събрание прие на първо гласуване промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗОПБ), като се предвижда поетапно намаляване на максималния лимит, до който могат да се извършват плащания в брой от десет хиляди лева, според сега действащата уредба, до хиляда лева, която норма ще влезе в сила на 1 януари 2019 г.

 Резултатът от предлаганата промяна, ако бъде приета на второ четене, ще бъде възникването на де факто монопол върху разплащанията. От НДП остро се противопостяваме на създаването на още един вид монополисти в лицето основно на банките и на другите доставчици на платежни услуги. За пореден път се прави опит от гърба на българския народ да бъде смъкната, при това със закон, още една кожа, а банки и други лобисти да извлекат тлъсти печалби.

 Уважаеми сънародници, нека изразим пред т.нар. народни представители нашият протест! Съобразно нормалните европейски демократически практики, ви призоваваме да подкрепите нашата петиция, като пишете на депутатите, представлващи вашия избирателен район. В българския език има два залога - деятелен и страдателен. Ако не действаме сега, ще страдаме после!

 Примерен такст на петицията може да изтеглите тук, или сами да напишете на народните представители своята позиция.

 Списък с народните представители по избирателни райони можете да намерите тук.

 Изпращайте писмата си на адрес: София 1169, пл. "Народно събрание" №2